Endnu en venstre politiker melder ud: Ikke flere vindmøller på land

Søren Gade

Vil du have et 150 meter højt industrianlæg placeret i din baghave? Nej tak, vil de fleste nok sige. For helt ærligt, så er udsigten til skyggekast og vindmøllestøj ikke synderligt flatterende, når man har valgt at bosætte sig på landet for at få et liv med ro og fri natur. Alligevel ønsker kræfter i Hjørring Kommune nu at placere 8 vindmøller på 150 meters højde i det åbne naturlandskab ved Hjortnæs. Konsekvenserne af vindmølleplanerne kan allerede ses i den nærliggende landsby Stenum, hvor salget af grunde er gået i stå. De mulige naboer til kæmpevindmøllerne holder igen med at investere i deres huse i frygt for at måtte forlade området for igen at finde en bopæl med fred og ro. Mens vindmølleplanerne pågår, er lokalområdet sat på pause – der holdes igen med investeringer og nye bosættere udebliver.

Politikerne i Hjørring Kommune er udmærket godt klar over, at det er de færreste husejere, der ønsker at miste deres friværdi, udsigt og rolige nattesøvn. Derfor har Hjørring Kommune valgt at ligge møllerne op af kommunegrænsen, så de berørte borgere hverken kan gøre til eller fra. Deres demokratiske mulighed for at sige fra overfor projektet i Hjørring Kommune er simpelthen ikke eksisterende.

Og desværre er det ikke kun visse politikere i Hjørring Kommune, der tilsyneladende har glemt alt om naboerne i deres sigte mod den grønne omstilling. Alt for mange steder i Danmark placeres kæmpevindmøller klos op ad landsbyer, hvor naboerne ender med at betale en urimelig høj pris for, at vindmøllefirmaerne kan tjene gode penge. Det hører ingen steder hjemme, at den grønne omstilling skal betales af en lille gruppe naboer, der må se både deres livskvalitet og friværdi i frit fald, når møllerne hejses. Vi må derfor insistere på ordentlighed og respekt for de danske lokalsamfund og småbyer, der udgør mange menneskers hjem og ikke bare kan inddrages som vindmøllereservat. Jeg mener det, jeg har sagt hele tiden: få nu de møller langt ud på havet.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *